TARTA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I PORZECZKAMI
Tarta z owocami lata
dlaczego...dlaczego późną wiosną i
początkiem latem tyle naraz wszelkiej dobroci dojrzewa...owoce, młode kapusty,
kalarepki...marchewki. fasolki a i bób pyszny
jak nadążyć wszystkim się nacieszyć, wszystkiego skosztować i poczuć te smaki najwspanialsze.
jak nadążyć wszystkim się nacieszyć, wszystkiego skosztować i poczuć te smaki najwspanialsze.
Dlatego często coś
piekę… gotuję, same pyszności…
Dziś mają przyjść
koleżanki, porzeczkę czerwoną mam, czarną, trochę agrestu, musi wyjść szybka
tarta…
Spód.
16og. Mąki
pszennej
100g. masła zimnego
2 łyżki cukru pudru …
można mniej
Szczypta soli
2 żółtka
Wszystko razem szybko
wyrobić na stolnicy, zawinąć w folię i do lodówki na godz.
Krem.
300g. serka
mascarpone, ja dałam zwykłego serka z biedry mielonego.
2 białe czekolady
rozpuścić na parze, zostawić do ostygnięcia.
Wymieszać ser z zimną
czekoladą.
Rozwałkować ciasto i
wyłożyć na posmarowaną masłem formę do
tarty…
Nakłuć widelcem i piec
w nagrzanym piekarniku 175st C około 15min.
Ciasto ostudzić
wysmarować masą posypać owocami… ja jeszcze polałam ostudzoną białą galaretką,
troszeczkę by owoce dostały blasku.
Piękne fotki i smaczne ciasto, jadłam........:)
OdpowiedzUsuń