TARTA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I PORZECZKAMI



Tarta z owocami lata




dlaczego...dlaczego późną wiosną i początkiem latem tyle naraz wszelkiej dobroci dojrzewa...owoce, młode kapusty, kalarepki...marchewki. fasolki a i bób pyszny
jak nadążyć wszystkim się nacieszyć, wszystkiego skosztować i poczuć te smaki najwspanialsze.

Dlatego często coś piekę… gotuję, same pyszności…
Dziś mają przyjść koleżanki, porzeczkę czerwoną mam, czarną, trochę agrestu, musi wyjść szybka tarta…

Spód.
16og. Mąki pszennej   
100g. masła zimnego
2 łyżki cukru pudru … można mniej  
Szczypta soli
2 żółtka
Wszystko razem szybko wyrobić na stolnicy, zawinąć w folię i do lodówki na godz.

Krem.
300g. serka mascarpone, ja dałam zwykłego serka z biedry mielonego.
2 białe czekolady rozpuścić na parze, zostawić do ostygnięcia.
Wymieszać ser z zimną czekoladą.

Rozwałkować ciasto i wyłożyć na posmarowaną masłem  formę do tarty…
Nakłuć widelcem i piec w nagrzanym piekarniku 175st C około 15min.
Ciasto ostudzić wysmarować masą posypać owocami… ja jeszcze polałam ostudzoną białą galaretką, troszeczkę by owoce dostały blasku.










Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Wisła

PLED CZTERY ŻYWIOŁY --- OMBRE